​​
Sector
  • Vmbo bovenbouw
Vakinhoud
  • Dienstverlening en producten
Leerplankundig thema
  • Schoolexamen

Deeltaak 1

25-11-2016

​​​Deeltaak 1: fysieke en conditionele oefeningen uitvoeren


Toelichting

Een goede lichamelijke en geestelijke conditie is voor beroepen in de veiligheidsbranche heel belangrijk. Afhankelijk van het beroep worden er eisen gesteld aan de fysieke vaardigheden. De politie kent bijvoorbeeld de fysieke vaardighedentest. Beroepsmilitairen moeten in topvorm zijn en trainen hun conditie onder andere op stormbanen of in een fitnessruimte. En voor alle beroepen is één of meerdere zwemdiploma's een must.

In het vmbo moet het uithoudingsvermogen en de fysieke belastbaarheid zorgvuldig en langzaam opgebouwd worden. De fysieke eisen komen in het mbo aan de orde. Exerceren is in het vmbo niet aan de orde. Bij het vmbo past wel een ordelijke verplaatsing. Leerlingen moeten samen of individueel op de juiste manier de instructies op kunnen volgen. Zij krijgen een beeld van de cultuur in de veiligheidsbranche en ervaren wat een ordelijke verplaatsing inhoud.

In deeltaak 1.6 leren leerlingen de meest voorkomende waterongevallen te benoemen, de principes van het reddend zwemmen uit te leggen en deze in een simulatie toe te passen.

Er zijn vele manieren om op of in het water in de problemen te komen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die per ongeluk in het water vallen, zwemmers die vermoeid worden, of schaatsers die door het ijs zakken. Op internet is veel te vinden over theorie van het zwemmend redden (zie links). Over bijvoorbeeld natte en droge reddingen, hoe mensen aan te spreken, over de grepen die gebruikt kunnen worden. Leerlingen kunnen deze in een simulatie toepassen. Dat betekent dat leerlingen oefenen in een zwembad. Dit dient te gebeuren onder verantwoordelijkheid van een LO-docent.